COMUNICAT DE PRESĂ

         Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plăcere de a organiza o nouă conferință cu titlul: Indicatori arheozoologici privind relația om-animale în unele comunități preistorice de pe Valea Mureșului. Materialul biologic descoperit în aceste locuri este reprezentat de eșantioane de resturi scheletice de animale găsite în situri arheologice de pe Valea Mureșului, care datează din Neolitic și din Epoca Bronzului.

          În cadrul acestei cercetări au fost studiate siturile multiculturale de la Șoimuș –Teleghi cercetat de către arheologii din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Institutul de Arheologie ,,Vasile Pârvan” București și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Șoimus-Lângă sat, Vețel-Luncă și Uroi-Sigheti, cercetate de către arheologii din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Au fost alese, ca studii de caz, comunitățile de pe Valea Mureșului din motive care constituie avantaje pentru cercetarea propusă: Valea Mureșului reprezintă un culoar de răspândire a primelor grupuri neolitice pătrunse în sud-vestul Transilvaniei, caracterul multicultural al acestor locuri unde se găsesc numeroase situri de Neolitic și Epoca Bronzului.

         Cercetarea realizată a avut drept obiectiv evaluarea resurselor animale folosite de comunitățile preistorice de pe Valea Mureșului și descrierea, pe baza acestor indicatori, a peisajului natural zonal, evaluarea strategiilor de exploatare a resurselor animale (selecții pe vârste și sex, frecvențe scheletice, tehnici de măcelărie etc.), descrierea morfometrică a speciilor de animale folosite de comunitățile preistorice de pe Valea Mureșului, precum și evaluarea sincronică și diacronică a dinamicii paleoeconomice și paleoecologice regionale (valea Mureșului).

         Conferința va fi susținută de către  drd. Daniel Malaxa, din cadrul Institutului de Arheologie al Academiei Române, Filiala Iași și prof. univ. dr. Luminița Bejenaru, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Biologie și Centrului de Cercetări Antropologice „Olga Necrasov” Iași, sâmbătă, 14 octombrie, ora 1100, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.

Adrese la care se pot obține mai multe informații:

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

http://www.muzeulparvan.ro/

http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan

https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

Parteneri media: media TRUST România; Jurnal FM; Media TV; Bârlad Online; Vremea Nouă; Bârlad Value Center.

                       Organizator: muzeograf Adrian-Ionuț Gîlea

 

SA INCERCAM IMPREUNA

husi

Monumente Istorice

  Monumente istorice din Vaslui - selecție

  Monumente istorice din Bârlad - selecție 

  Monumente istorice din Huși - selecție

  Obiective restaurate

  Monumente istorice din mediul rural 01 - selecție

  Monumente istorice din mediul rural 02 - selecție

  Monumente istorice din mediul rural 03 - selecție

  Monumente istorice din mediul rural 04 - selecție

Monumente de For Public conform Legii 120/2006

Monumente de for public din Vaslui - selecție

Monumente de for public din Bârlad - selecție

Monumente de for public din  Huși - selecție

Monumente de for public din Negrești - selecție

Monumente de for public din mediul rural - selecție

Scroll to top